Als kleine jongen had hij al de wens om te koken. Dat kwam goed, want vader had dezelfde gedachte. Samen koken is goed voor de familie. Het duurde dan ook niet lang of hij had als jochie van tien jaar een baantje bij de bakker. ,,Ik wilde graag leren taarten maken en lekkere dingen.” Het echte koken leerde hij pas in Dubai. Op zijn veertiende verhuisde het gezin naar die stad in de Verenigde Arabische Emiraten. ,,In een Arabisch restaurant leerde ik hoe het moest. Dat was erg leuk.’’
Over wie gaat dit? Over Mehdi Gasghaie uit Iran. In 1994 arriveerde hij in Nederland en altijd is koken een passie geweest. Sinds enkele jaren kookt hij een paar keer per week bij DIG050 aan de Hoofdstraat. Zijn gerechten vallen in de smaak want er zijn altijd veel gasten als Mehdi voor het fornuis staat. ,,Het is altijd erg lekker,’’ weet Taco van der Kooij van DIG050. ,,Er zijn veel mensen die om het recept vragen en daarom hebben we nu een kookboekje gemaakt met tien Iranese recepten en een extra pagina over het bereiden van rijst. Dat doet hij op een speciale manier en hij heeft altijd een droge korrel’’ verzucht Van der Kooij. “Mijn rijst is altijd veel te nat.’’
Het kookboekje is met minimale kosten gemaakt. ,,Geen poespas. Het gaat om de recepten”. De kok zelf glundert van oor tot oor als het over zijn koken gaat. Hij hoopt ooit nog eens in een grote keuken te kunnen koken. ,,Met goede apparatuur. Dat zou heel mooi zijn!’’
Ingrediënten:
4 courgettes
4 tomaten
800 gr kipfilet
2 middelgrote uien
2 knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
Olijfolie
2 eetlepels citroensap
Kruiden: ½ theelepelkurkuma, zout en peper
Rijst
Bereiding:
Snij de ui en rasp de knoflook. Schil de courgettes en tomaten snij ze in kleine stukjes. Zet de pan met olijfolie op een laag vuur en voeg de ui en knoflook toe en fruit deze aan. Voeg wat kurkuma en peper toe. Bak dit even mee met de ui en knoflook en voeg de kip en tomatenpuree toe en bak deze mee tot ie gaar is. Doe de courgette in de pan en doe er 750ml water bij. Voeg daarna de tomaten, zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook, doe een deksel op de bak en laat 15 minuten koken.
Terwijl het stoofpotje opstaat maak je de rijst klaar.
Ingrediënten:
Kwart witte kool
2 uien
2 teentjes knoflook
1 stengel bleekselderij
2 groene paprika’s
3 tomaten
1 wortel
½ bosje peterselie
Half kopje gedroogde munt, selderijblaadjes en koriander
Zout en peper
Kerrie
1/5 liter water
2 Bouillonblokjes
Bereiding:
Was en snij de groenten. Doe olijfolie in een grote pan, voeg de paprika, ui , bleekselderij en kool toe en bak deze even aan. Voeg daarna de knoflook, wortel, tomaat en het kopje kruiden toe en bak deze even mee. Doe de helft van het water erbij en breng op laag tot middelhoog vuur aan de kook. Als de soep kookt, na tien minuten de rest van het water toevoegen. Laat de soep vervolgens 40 minuten koken. Pak een staafmixer en pureer de soep. Voeg 1 theelepel kerrie toe en meng het door de soep met de staafmixer. Voeg daarna de bouillonblokjes, zout en peper toe. Roer deze erdoor en laat de soep 20 minuten pruttelen, zodat de soep wat dikker wordt.
Gebruik als garnering wat verse koriander.
Ingrediënten:
Rundergehakt (mager) 450 gram
1 grote ui
3 teentjes knoflook
1 paprika
1 stengel bleekselderij
1 winterwortel
1 blik tomatenblokjes 450ml
1 spaghettisaus met basilicum 400ml
1 theelepel suiker
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 theelepel zout
1 theelepel peper
1 theelepel chilipoeder
Spaghetti droog 60 gram
1.5 liter water = 3 bouillonblokjes
Olijfolie
Optioneel kaneel
Bereidingswijze:
Bak de gehakt rul en voeg de ui en knoflook toe en fruit die even mee. Doe daarna de tomatenblokjes en 1.5 liter water erbij. Voeg de Italiaanse kruiden, suiker en spaghettisaus toe. Dan 30 minuten laten koken. Voeg vervolgens de groenten, zout , peper en bouillon. Dan 15 minuten laten koken, voeg daarna de spaghetti toe en laat het nog 10 minuten doorkoken. Proef de soep en voeg zout, peper en eventueel kaneel toe.
Ingrediënten:
800gr Zalm
4 teentjes knoflook
2 middelgrote ui
2 bosjes lente ui
2 eetlepels bloem
800gr rijst
zonnebloemolie
Kruiden:
2 kleine bosjes koriander
5 takjes munt(alleen de blaadjes gebruiken)
1 eetlepel viskruiden
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel zwarte peper
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel kurkuma
Zout op gevoel
Bereiding:
Bereid de rijst. Snij de munt, lente ui, knoflook en koriander. Pak de koekenpan en doe er 2 eetlepels zonnebloemolie in en bak de gesneden groenten even goed door. Doe tegelijk de kurkuma, chilipoeder, gemberpoeder, zout en peper erbij. Proef even of je het pittig genoeg vindt, zo niet voeg wat chilipoeder toe. Zet de groenten apart. Snij de zalm in porties en kruid hem met de viskruiden. Bak vervolgens de zalm in een koekenpan met een flinke scheut olie.
Serveer de vis op de rijst en groente.
Ingrediënten:
Slagroom (zelf maken of uit een bus)
2 bananen
Melk
munt
4 bolletjes vanille-ijs
Biscuit(koekjes)
4 bolletjes chocolade ijs
4 bolletjes aardbei-ijs
Reep chocolade
Walnoten
Bereiding:
Stamp de biscuit of koekjes fijn, snij de bananen in plakjes en rasp de chocolade. Zet alles even apart. Kies een mooi glas of bakje om het dessert in op te maken. Doe 1 eetlepel gestampte biscuit in het glas en giet een eetlepel melk over de biscuit, doe daar de walnoten op en leg daar 4 schijfjes banaan bovenop. Daarop komt de slagroom en dan een bolletje vanille-ijs. Sprenkel daar wat biscuit op, daarop komt een bolletje aardbei en chocolade-ijs. Doe op beide bolletjes een plakje banaan en op allebei een blaadje munt. Sprenkel dan als laatste een beetje geraspte chocolade over het dessert.
Ingrediënten:
400gr rijst
400gr kipfilet
3 teentjes knoflook
100gr sperziebonen(diepvries)
100gr bloemkool
1 kleine winterwortel
Kwart blik zwarte oogbonen
250gr aardappelen
Kwart bosje koriander
Saffraan
Zout
Peper
Olijfolie
Bereiding:
Snij de groenten en zet de rijst vast op. (zie pagina 23) Kook de wortelen (10min) samen met de aardappelen(20min). Kook de bloemkool in een aparte pan en doe daar de saffraan bij. Als de bloemkool gaar is bewaar twee eetlepels saffraan kookvocht, dit doe je over de rijst als die klaar is. Terwijl de aardappelen op het vuur staan kun je de kip vast bakken samen met de knoflook. Als de kip kleur krijgt, de sperziebonen erbij doen en even mee roerbakken tot ze beetgaar zijn. Doe vervolgens de aardappelen, wortelen en de uitgelekte zwarte oogbonen erbij. Roerbak het geheel nog vijf à tien minuten.
Serveer de rijst en Kalaam Polo apart.
Ingrediënten:
300gr schapenvlees
200 gr Zwarte pruimen zonder pit
500gr spinazie
2 middelgrote uien
3 teentjes knoflook
2 prei
Zonnebloemolie
Kruiden:
Zout, zwarte peper, 2 theelepels kurkuma
Optioneel 2 handjes walnoten
Bereiding:
Snij de groenten. Neem een hapjespan en fruit de ui ongeveer 3 minuten, doe daarna het vlees erbij en bak het rul. Voeg de kurkuma toe en bak het even mee. Doe 2 teentjes knoflook erbij en bak deze ook even mee. Als je alles even hebt aangebakken giet dan 1 liter water bij het gerecht, breng het aan de kook tot het vlees zacht en mals is.
Neem vervolgens een koekenpan of hapjespan en bak daar heel kort de prei, spinazie en 1 teentje knoflook in. Bak niet te lang, het moet nog wat knapperig bijven. Zet het vuur uit en zet de pan even aan de kant.
Voeg zout en peper toe aan het vlees, voeg daarna de spinazie en prei toe. Roer het geheel zachtjes door elkaar. Voeg vervolgens de pruimen toe en laat het een kwartier mee sudderen op laag vuur. Zorg dat het niet droog kookt. Voeg eventueel nog wat water toe.
Wanneer je kiest om walnoten toe te voegen, doe dat 5 minuten na de pruimen.
Bereid de rijst op tijd
* Was de (Iraanse, Basmati of Sri Lanka) rijst goed met koud water.
* Laat de rijst 45 minuten in koud water staan. (Waarom? Dan plakt de rijst minder)
* Doe ruim water in de pan en breng het aan de kook.
* Als het water kookt doe je rijst in de pan. (giet het koude water er eerst af)
* Breng het geheel aan de kook en roer 3 minuten. (rustig roeren)
* Laat 5 minuten koken. (voeg beetje olie en zout toe)
* Controleer of de rijst gaar is. (pak een rijstkorrel tussen de vingers.)
* Giet de rijst af.
* Doe vervolgens een beetje olie in de pan. (2 eetlepels)
* Schep de rijst voorzichtig in de pan.
* Deksel er op en op een laag vuur op het gas tot het gaat stomen.
* Na half uur is de rijst klaar.
(1 theekopje rijst per persoon)
Ingrediënten:
300gr basmatirijst
300gr kipfilet
3 teentjes knoflook
3 middelgrote uien
1 rode parika
2 tomaten
300gr aardappelen
½ courgette
½ aubergine
Klein blikje tomatenpuree
1 theelepel kurkuma
2 theelepel kerriepoeder
Halve citroen
Bereiding:
Snij de groenten in blokjes en de aubergine in plakjes. Snij vervolgens de aardappelen in blokjes of frietvorm. De kip wordt in grote stukken gesneden.
Kook de rijst volgens Mehdi’s rijst recept.
Doe olie in de pan en doe daar de ui bij en fruit even aan. Daarna doe je kip, knoflook en kurkuma erbij. Bak mee tot de kip halfgaar is, doe dan de tomatenpuree erbij. Roer het geheel goed door tot de puree van kleur veranderd. Tijdens het roeren doe je de kruiden en de groenten erdoor. Als alles goed gemengd is doe je er 150 milliliter water bij, doe de deksel op de pan en laat het een half uur doorkoken op gemiddeld vuur.
Na een half uur zet je de pan op een laag pitje. Pak een koekenpan en doe een beetje olie in de pan. Doe de aubergine in de pan en besprenkel met een beetje zout. Bak tot ze mooi goudbruin zijn. Let op! Doe niet te veel olie in 1 keer want dan zuigt de aubergine alle olie op. Beter is het om steeds een beetje olie erbij te doen.
De aardappelen worden gefrituurd in een pan of frituurpan. Controleer of er nog genoeg water bij de groente en kip zit. De groenten en kip moeten net onder water blijven. Als dat zo is doe je de citroensap en zout erbij en vervolgens de aubergineplakjes bovenop de groente en kip (niet roeren!) Laat het geheel 5 minuten op een laag pitje staan.
Serveer de rijst en gefrituurde aardappelen naast het gerecht.
Khoresht Gheymeh Bademjan is een klassieker in de Iraanse keuken en wordt meestal gemaakt met lamsvlees. Het wordt geserveerd met basmatirijst.
Ingrediënten:
1 kilo kipfilet
2 eieren
2 middelgrote uien
2 teentjes knoflook
2 grote aardappelen
4 lente-ui
Peterselie
1 eetlepel Bloem
Kurkuma
Olijfolie
Zout en peper
Korianderzaad
Bereiding:
Kook de hele kipfilet met een doormidden gesneden ui, kurkuma en een snufje zout tot die gaar is. Schil de aardappelen en kook deze tot ze gaar zijn. Als ze gaar zijn stamp ze fijn met de stamppot stamper. Snij de kip in hele fijne reepjes en doe deze samen met de aardappelen in een pan. Rasp de overgebleven ui en knoflook, knijp het overtollige vocht eruit. Snij de peterselie en lente-ui fijn en voeg die met wat zout, kurkuma en peper toe aan het gerecht. Doe de eieren erbij en roer deze met een lepel erdoor. Kijk of het gerecht goed bindt. Als het te waterig is, dan voeg je wat bloem toe tot het goed bindt en stevig is. Laat het gerecht even afkoelen en maak er vervolgens balletjes van en maak deze plat.
Zet een koekenpan op middelhoog vuur, doe wat olie erbij en bak de balletjes tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn. Serveer dit gerecht met een frisse salade
Ingrediënten:
2 grote uien
2 aubergines
2 grote aardappelen
400 gram Rundergehakt
3 tomaten
Theekopje druivensap
2 theekopje pintobonen
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel saffraan = 3 buisjes
1 liter water
Olijfolie
Zout en chilipeper
Rijst
Bereiding:
Snij de ui, knoflook en groenten in stukjes. Doe de safraan in een half kopje heet water en laat het even staan. Giet olie in een koekenpan en bak de ui tot hij goudbruin is. Voeg de gehakt toe en bak het rul. Spoel de bonen in een vergiet en voeg ze samen met een liter water toe aan het gerecht. Laat het zachtjes koken.
Pak nog een koekenpan en verhit wat olie, voeg tomatenpuree en tomaten toe en laat het zachtjes bakken. Voeg het safraanwater toe en laat dat 3 minuten meekoken. Giet het geheel in de pan met het gehakt en doe de aardappelen erbij. Breng het geheel aan de kook en laat pruttelen.
Bak de auberginesapart, als ze mooi bruin zijn, voeg het dan toe aan de rest en zet het vuur uit.
Bereid de rijst
Voor de liefhebber, voeg een snufje kaneel toe.
Koken met Mehdi is een initiatief van DIG050. Bij vermelding van recepten en de foto’s graag de bron vermelden. Wilt u eens een workshop van Mehdi? Neem dan contact op met Hans Huiting of Taco van der Kooij van DIG050 via het contactformulier. Tips en aanvullingen zijn welkom.
Wij wensen u een gezellige en smakelijke maaltijd! Oh ja, schrijffout gezien?
Excuus. Het valt niet mee om Fârsi te vertalen.
Copyright © Alle rechten voorbehouden